سیستم VRV چیست؟

سیستم VRV

برای بررسی سیستم VRV ابتدا باید به معرفی نام کامل آن یعنی Variable Refrigerant Volume خواهیم پرداخت و سپس به بررسی جزییات بیشتر و تکمیل در رابطه با ساختار و سیستم پیاده سازی آن رجوع می‌کنیم. سیستم VRV نسبت به سایر سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی کاملاً متفاوت بوده و در آن با توجه به میزان نیاز گرمایشی و سرمایشی فضای مورد نظر، مقدار مایع مبرد به صورت خودکار و هوشمند تغییر می‌کند.

با توجه به اینکه در سایر سیستم های گرمایشی و سرمایشی مثل کولرهای گازی یا اسپلیت یونیت های معمولی، امکان کنترل تبخیر مایع مبرد به شکل جداگانه وجود ندارد، این سیستم‌های هوشمند با مصرف انرژی کم، بهترین و بالاترین کارایی را در اختیار مصرف کننده قرار می‌دهد. در ادامه‌ی این مطلب به سؤال سیستم VRV چیست به طور کامل پاسخ داده و به بررسی آن می‌پردازیم.

سیستم VRV چیست؟

معنای نام کامل این سیستم، کنترل تغییرات حجم مایع مبرد بر اساس مقدار بار مورد نیاز است. بنابراین در سیستم vrv همان‌طور که قبلاً اشاره کردیم، مقدار مایع درون مبرد به طور خودکار و هوشمند بر اساس نیاز فضا تغییر خواهد کرد. همچنین لازم به ذکر است که اندازه‌ی اختلاف درجه حرارت در این سیستم بین یونیت خارجی و داخلی به کم‌ترین میزان خود و در مقابل ضریب عملکرد سیستم یا همان cop به بیش‌ترین مقدار خود خواهد رسید.

برای پاسخ کامل به سؤال سیستم vrv چیست و بررسی تاریخچه‌ی این سیستم می‌توان گفت که صنایع daikin در سال ۱۹۸۲ برای اولین بار این سیستم را اختراع کرد و نام تجاری vrv را به اسم خود ثبت کرد.

بعدها وقتی شرکت‌های تولید کننده‌ی دیگر تصمیم به تولید سیستم هایی مشابه این سیستم گرفتند، به جای استفاده از نام vrv از عبارت vrf استفاده کردند. در واقع می‌توان گفت سیستم vrf و vrv نام‌هایی متفاوت با تفاوت‌هایی بسیار کم برای دو فناوری یکسان است.

نکته‌ی مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که در این سیستم پیشرفته، تنها یک یونیت خارجی با ظرفیت مورد نیاز قرار گرفته که تعداد یونیت‌های داخلی مطابق با آن ظرفیت را تغذیه کرده و در نهایت باعث تأمین سرمایش یا گرمایش مورد نیاز فضا می‌شود. در هر کدام از سلول های یونیت خارجی موجود در این سیستم، دو عدد کمپرسور وجود دارد که هر کدام دارای اینورتر یا دور متغیر است.

با توجه به تمام این موارد در لحظه‌ی شروع، کمپرسور دور متغیر با استفاده از کم‌ترین جریان برق، باعث ورود سیستم به جریان مدار می‌شود. در نتیجه می‌توان گفت که این سیستم می‌تواند با ۵/۱۲ درصد از میزان برق مصرفی خود شروع به کار کند.

کارکرد سیستم VRV

نحوه‌ی کارکرد سیستم vrv چگونه است؟

روند کار سیستم vrv با توجه به فضای مورد نظر متغیر است و بستگی به فضا و میزان گرما یا سرمای مورد نیاز آن دارد. برای توضیح دقیق‌تر باید گفت که یونیت داخلی موجود در فضا به وسیله‌ی PCB و چهار حسگر موجود در آن در هر لحظه، دمای تعیین شده توسط مصرف کننده را با دمای فضا مقایسه می‌کند. سپس با توجه به دمای مبرد خروجی و ورودی، مقدار مبردی که مورد نیاز است را از طریق PCB از یونیت خارجی درخواست می‌کند.

همچنین فن‌هایی که در یونیت خارجی موجود هستند کاملاً مجهز به اینورتر بوده و عامل تبادل حرارت در آن هستند. در نتیجه دور آنها با توجه به کاهش یا افزایش دور فن یونیت های داخلی و همچنین دور کمپرسورها تغییر خواهد کرد.

در سیستم vrv با متناوب سازی حجم مبرد باعث مطابقت یافتن آن با نیاز های ساختمان می‌شویم و با یک مقدار حداقلی از انرژی، دمای تنظیم شده برای اتاق حفظ می‌شود. همچنین در صورتی که هیچ سرنشینی در اتاق مورد نظر توسط این سیستم شناسایی نشود، سیستم به شکل خودکار خاموش خواهد شد.

سیستم vrv که عملکردی شبیه به سیستم multi split دارد دارای حداکثر ۶۴ دستگاه داخلی است که به یک دستگاه خارجی متصل خواهد بود. هر کدام از این دستگاه‌های داخلی با توجه به دمای داخلی و دمای درخواستی، ظرفیت مورد نظر خود را تعیین می‌کند. همچنین تقاضای کلی در میان تمام دستگاه‌های داخلی تعیین کننده‌ی این است که دستگاه خارجی دما و حجم مبرد را چگونه متناسب با آن تنظیم کند.

مزایای استفاده از سیستم vrv چیست؟

با توجه به اینکه این سیستم یک سیستم هوشمند است، طبیعتاً باید مزایای بیشتری نسبت به سایر سیستم های گرمایشی یا سرمایشی داشته باشد. در ادامه به بررسی چند مورد از مزایای استفاده از این سیستم به تفکیک اشاره خواهیم کرد.

  • صرفه جویی در انرژی

فناوری اینورتر که در این سیستم استفاده شده است و کنترل دقیق فردی، باعث به حداقل رساندن مصرف انرژِی می‌شود. همچنین یکپارچه سازی تمام فناوری‌های پیشرفته‌ی سخت افزاری و نرم افزاری و ترکیب برخی از این فناوری‌ها مثل vrv، vrt و vav نیز باعث صرفه جویی در انرژی و تهویه مطبوع راحت‌تر می‌شود.

  • طراحی سازگار

انتخاب گسترده دستگاه‌های داخلی این سیستم و طراحی مدولار دستگاه‌های بیرونی آن به شما این اطمینان را می‌دهد که سیستم مورد نظر به شکلی کاملاً ایده‌آل و متناسب با محیط مورد نظر نصب شده باشد. همچنین لازم به ذکر است که توابع کنترل فناوری اینورتر به طور کلی در صفحه‌ی مدار چاپی ادغام شده و این امر باعث کوچک شدن و کاهش تعداد قطعات این سیستم می‌شود.

  • کنترل فردی

در راستای بیان مزایای استفاده از سیستم vrv، ذکر این موضوع که استفاده از این سیستم برای اماکن تجاری بسیار مناسب است هم جزو نکات مهم است. کنترل آب و هوای هر منطقه به شکلی کاملاً مجزا توسط این سیستم امکان‌پذیر است و به همین دلیل است که در اماکن تجاری بزرگ می‌توان از این سیستم استفاده کرد و آب و هوای هر قسمت را از راه دور کنترل کرد.

  • طرح بندی انعطاف‌پذیر

وجود حداکثر ۶۴ دستگاه داخلی که به یک دستگاه خارجی متصل است، مقدار خیلی زیادی بابت طول لوله و اختلاف سطح باعث ایجاد یک طرح انعطاف پذیر خواهد شد. همچنین شارژ مبرد که به شکل اتوماتیک در اندازه‌ای مناسب با فشار دادن یک سوئیچ انجام می‌شود هم باعث عملکردی بهینه در این سیستم و کیفیت بالاتر آن می‌شود.

VRV SYSTEM

انواع سیستم vrv

با گذشت زمان نمونه‌های جدیدتر و پیچیده‌تری از سیستم vrv ارائه شده که کارایی‌های متفاوتی دارند. به طور کلی این سیستم دارای سه نوع کلی است که به تفکیک شامل موارد زیر است:

  • خنک کننده
  • پمپ حرارت
  • بازیابی گرما

نمونه‌های خنک کننده از این سیستم فقط کار رطوبت زدایی و خنک سازی فضا را انجام می‌دهند. اما نمونه‌های پمپ حرارت از سیستم vrv که محبوب‌ترین نوع این سیستم‌ها هستند هم کار سرمایش و هم کار گرمایش را انجام می‌دهند.

نوع بازیابی گرما از سیستم‌های vrv دارای فناوری پیچیده‌تر و جدیدتری هستند. به این صورت که بعضی از دستگاه‌های داخلی آن در حال گرم شدن و برخی دیگر به طور هم‌زمان در حال خنک شدن باشند. در واقع این فرایند توسط انتقال گرما از اتاق‌هایی که خنک هستند به اتاق‌هایی که در حال گرم شدن هستند انجام می‌شود.

بررسی نکات مثبت و منفی سیستم‌های پیشرفته‌ی vrv

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم سیستم‌های vrv که دارای مزیت های مهم و زیادی است امکان کنترل دقیق یک منطقه را دارد. در واقع با استفاده از این سیستم مصرف انرژی نیز کاملاً کنترل شده خواهد بود و در ساختمان‌های بزرگ، برای گرم شدن یا خنک شدن اتاق‌های بلا استفاده مجبور به پرداخت هزینه و مصرف انرژی نخواهید بود.

علاوه بر این سیستم vrv آب و هوای هر اتاق را در نقطه‌ی تنظیم نگه داشته و به همین صورت تمام سرنشینان اتاق این امکان را دارند که دمای اتاق خود را بدون اینکه روی دمای سایر اتاق‌ها تأثیری بگذارند کنترل کنند. این موضوع در ساختمان‌های تجاری و اداری که دارای تعداد زیادی اتاق با سرنشینان متفاوت است بسیار مفید خواهد بود.

همچنین در ادامه‌ی پاسخ به سؤال سیستم vrv چیست و بررسی ویژگی‌های آن، می‌توان به فناوری اینورتر موجود در آن اشاره کرد که به لطف آن، کمپرسورهای موجود در سیستم برای بارهای جزئی با سرعتی بسیار پایین کار می‌کنند. در نتیجه باعث می‌شود که مقدار کمی انرژی مصرف شود. تمام این موارد سیستم vrv را تا ۵۰% کارآمدتر از سایر سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی کرده است.

علاوه بر تمام این نکات ذکر شده، این سیستم‌های پیشرفته قابلیت گسترش یافتن را داشته و در صورت تغییر نیازهای ساختمان به راحتی قابل گسترش و تغییر هستند.

اما نکته‌ی مهمی که وجود دارد این است که سیستم‌های vrv نسبت به سایر سیستم‌های HVAC گران‌تر بوده و نهایتاً برای مکان‌های مسکونی و تجاری قابل استفاده است. زیرا حداکثر ۳ تا ۵ تن ظرفیت داشته و برای محیط‌های تولید و صنعتی خیلی بزرگ ممکن است محدود باشد.

نتیجه گیری

امروز با گسترش تکنولوژی و توسعه و پیشرفت سیستم‌هایی مثل سیستم VRV تمام مردم می‌توانند از چنین سیستم‌های هوشمندی با کنترل دقیق و کارایی بالا استفاده کنند. اکثر ساختمان‌های تجاری در سراسر جهان، مجهز به سیستم VRV است. همچنین با توجه به اینکه امروزه حفظ سلامت محیط زیست دغدغه‌ی تمام مردم جهان است، تولید سیستم‌ها و دستگاه‌هایی که با محیط زیست سازگار بوده و استفاده از آن‌ها به شدت توصیه می‌شود.

با شناخت کامل این سیستم و نحوه کارکرد آن و همینطور مزایای آن می توان گفت که استفاده از این سیستم برای کنترل و همینطور صرفه جویی انرژی در ساختمان ها و مجتمع های بزرگ بسیار مناسب است.

۴/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 + نوزده =