در کشور مانزدیک به %۳۵ انرژی مصرفی سالانه در بخش ساختمانهای مسکونی و اداری مصرف میشود و از آنجایی که این هزینه نه صرف تولید بلکه تنها در بخش مصرف استفاده میشود کاهش هزینههای انرژی میتواند نقش مهمی در توسعه داشته باشد. در همین راستا استفاده بهینه از انرژی و بکارگیری فناوریهای جدید سیستمهای مدیریت هوشمند ساختمان (BMS) در دو دهه اخیر توسعه یافته است.
سیستم های مدیریت ساختمان یا BMS از زمانی که اولین بار در اوایل دههی ۱۹۷۰ میلادی پدیدار شدند، راهی بس طولانی پیمودهاند. سیستمهای مدرنتر، دارای هزینهی کمتر، سرعت بیشتر و همچنین اتکاپذیری بیشتری بوده و مزایای بیشتری دارند، به علاوه دارای رابط کاربر آسانتری بوده و استفاده و یادگیری آنها بسیار سادهتر شده است. این سیستمها به شکلی موفقیت آمیز در مجموعههایی با اندازهها و شکلهای مختلف نصب شده و تبدیل به ابزاری الزامی در مدیریت موفقیت آمیز هزینههای راهبری ساختمان گردیدهاند.
یکی از مهمترین اهداف این سیستمها مدیریت مصرف انرژی در ساختمانها است که در مجموع صرفه جویی انرژی را در بر خواهد داشت. بخش زیادی از هزینه وسایل و مصرف کنندههای انرژی در خانهها و یا فضاهای با کاربری اداری و تجاری دستگاههای تهویه مطبوع هستند.
BMS همراه با ساختمانی با یک طراحی مناسب و یک سیستم HVAC پربازده، نقشی حیاتی در جلوگیری از هدر رفتن انرژی و کاهش اثرات مخرب ساختمان بر روی محیط زیست بازی میکند.
» مزایای BMS برای ساکنان ساختمان
- پایش و تعیین موثر میزان مصرف انرژی
- کنترل مناسب شرایط اتاقها به صورت جداگانه
- افزایش بازدهی کاری
- بهبود اتکاپذیری و طول عمر تاسیسات
- پاسخگویی و رفع مشکل سریع مربوط به سیستمهای HVAC
با مقالات جامع و معتبر تهویه مطبوع لوگرانو همراه باشید:
» مزایای BMS برای شرکتهای ارایه دهندهی خدمات نگهداری تاسیسات
- سهولت دستیابی به اطلاعات در مورد عیبیابی سیستم
- برنامهریزی کامپیوتری حفظ و نگهداری
- استفاده موثر و کارآمد از پرسنل نگهداری سیستم
- ردیابی زودهنگام مشکلات
- کسب رضایت بالاتر از مشتری که درواقع ساکنان ساختمان هستند
اگر میخواهید ساکنین ساختمان بتوانند به صورت مستقل در هر زمان که دلشان خواست، سیستم سرمایش و یا سیستم گرمایش را راه اندازی کرده و از آن استفاده نمایند، پیشنهاد میکنیم که از سیستم تهویه مطبوع مستقل مانند مینی چیلر و یا داکت اسپیلت استفاده نمایید. علاوه بر این هر یک از واحدها میتوانند به صورت کاملاً مستقل در واحد و یا بخشی از واحد، از گرمایش و یا سرمایش سیستم استفاده نمایند.
چنین سیستم هایی معمولا در فصل پاییز و بهار مورد استفاده قرار میگیرند چرا که در این فصل ها هوا به گونه ای است که نه کاملاً سرد بوده و نه کاملاً گرم میباشد و افرادی در ساختمان هستند که در چنین هوایی بر خلاف سایر ساکنین هستند.
مزایای تهویه مطبوع مستقل:
- هزینه برق هر واحد به صورت جداگانه و برای خود آن واحد حساب میشود.
- هزینه تعمیر و نگهداری از این سیستم ها بر عهده ی هر واحد به صورت جداگانه میباشد.
- شبکه کلی لوله کشی از موتور خانه تا هر واحد حذف میشود
معایب تهویه مطبوع مستقل:
- افزایش میزان لولهکشی
- لزوم تامین دستگاه تک فاز برای واحدهایی که کنتور سه فاز ندارند.
» بازدهی در کنار توجه به رفاه ساکنین
بازدهی یک سیستم توزیع هوا با قابلیت آن برای کنترل دما و آلایندهها تعیین میگردد. کنترل آلایندهها مسالهای است که به ندرت برای طراحی سیستم در نظر گرفته میشود، اما یک از شاخصهای است که اصلیترین علت عدم آسایش انسان در ساختمان را تشکیل میدهد. به همین دلیل، این شاخص اغلب با الگوهای مناسب جریان هوا تامین میگردد. درست است که با مطالعهی تجربی جریان هوا، اطلاعاتی در نقاط خاصی که اندازه گیریها در آنها صورت گرفتهاند به دست میآید، اما این روش نمیتواند اطلاعات جامعی در مورد حرکت هوا و توزیع آلایندهها در محیطی که ساکنان در آن حضور دارند به شما منتقل کند.
کیفیت هوای داخلی یا IAQ میتواند به صورت، نسبت نرخ رشد آلایندهها به نرخ زدودن آنها از محیط تعریف شود. این شاخص، همیشه اهمیتی برابر با سلامت ساکنان و بازدهی فردی آنها دارد.
بیشترین محلهایی که افراد در آن حضور دارند دارای بیش از یک منبع مرتبط با آلودگی هوای داخلی بوده و به همین جهت، خطر جدی اثرات فزایندهی این منابع وجود دارد. شاخصهایی که بر روی کیفیت هوای داخلی اثر میگذارند اغلب با سرعت هوا، الگوی جریان و توزیع آلایندههای ناشی از هوا در ارتباط هستند.
معیاری که بایستی به آن توجه داشت این است که بعد از یک دوره مهاجرت طولانی، غلظت ذرات در محلهای حضور افراد، بیشتر تحت تاثیر ذرات کوچکتر قرار دارد تا ذرات بزرگتر. ساختمانهای جدید که به روشهایی با بازدهی بالای انرژی و بدون سیستمهای تهویه مکانیکی مجهز هستند، این احتمال در آنها وجود دارد که نرخ تعویض هوای کافی در آنها وجود نداشته و باعث عدم آسایش ساکنان گردد.
برخی از مشکلات، در شرایطی که مستقیما و به شکلی واضح بر روی ساکنان اثر میگذارند، مداخله نداشته و بنابراین ردیابی هم نمیشوند.
همچنین با نگرانیهایی که در مورد مصرف انرژی به وجود آمده است، استانداردهای سختیگرانهی ساخت و ساز، کار را برای طراحان جهت یافتن راه حلهای صرفه جویی در انرژی و همچنین مقرون به صرفه مشکل کرده است. در ادامه برای درک بهتر موضوع و اهمیت آن و همچنین بررسی راه حلهای موجود مقالات زیر را مطالعه بفرمایید.
بدون دیدگاه