تفاوت سیستم VRF با VRV

تفاوت سیستم VRF با VRV

تفاوت سیستم VRF با VRV در چیست؟ این دو سیستم در چه چیزهایی با یکدیگر تفاوت دارند؟ در اصل سیستم vrf و vrv  دقیقاً دارای عملکرد و کارایی یکسانی هستند. در برخی کشورها این سیستم به Variable Refrigerant Flow یا همان vrf و در برخی دیگر به Variable Refrigerant Volume با vrv معروف هستند. سیستم vrv بیشتر در ژاپن به این نام شناخته می‌شود و در بقیه کشورها و سایر سازندگان از این سیستم با عنوان vrf یاد می‌کنند.

این سیستم در ساختمان‌های بزرگ و برج‌ها در سراسر دنیا کاربرد وسیع و گسترده‌ای دارد. این سیستم‌ها به‌عنوان یک تهویه مطبوع به‌صورت مرکزی کار می‌کنند و برای ساختمان‌های بزرگ بسیار مناسب هستند. در ادامه به بررسی تفاوت سیستم vrf با vrv می‌پردازیم؛ با ما همراه باشید.

سیستم VRF و VRV چیست؟

معنای تحت الفظی VRF به این معنی است که تغییرات میزان ماده مبرد را بر اساس میزان باری که موردنیاز است، کنترل می‌کند. یعنی در این سیستم برخلاف کولرهای گازی یا اسپلیت‌ها مقدار ماده مبرد بر اساس نیازی که یک محیط به سرما یا گرما دارد، به‌صورت کاملاً هوشمند تغییر می‌کند.

این سیستم از یک یونیت خارجی و تعدادی یونیت داخلی که در ساختمان مستقر می‌شوند، همچنین لوله‌هایی که جریان مبرد را از خارج به داخل خانه می‌برند و یک سیم‌کشی ارتباطی تشکیل شده است.

جالب است بدانید این سیستم برای نخستین‌بار توسط یک کمپانی ژاپنی طراحی و تولید شد، همچنین نسبت به کولر گازی و اسپلیت‌ها دارای مزایای بسیاری است. در ادامه به معرفی این مزایا می‌پردازیم.

  • به موتورخانه نیازی ندارد.
  • لوله‌کشی‌های وسیع برای این سیستم وجود ندارند.
  • مصرف انرژی را به‌شدت کاهش می‌دهد و در صرفه‌جویی در برق و انرژی بسیار پرکاربرد است.
  • کمتر نیاز به تعمیر و نگهداری و مراقبت‌های دوره‌ای دارد.
  • هزینه اولیه و همچنین هزینه جاری شما به‌شدت کاهش پیدا می‌کند و کم خواهد شد.
  • فضاها را به‌صورت کاملاً مستقل و مجزا تهویه می‌کند.
  • این سیستم به‌صورت هم‌زمان قابلیت سرمایشی و گرمایشی را دارد. یعنی در فصول گرم از قابلیت سرمایش و در فصول سرد از قابلیت گرمایش آن می‌توانید استفاده کنید.
  • یونیت‌های داخلی استفاده شده برای این سیستم بسیار متنوع هستند.
  • COP را افزایش می‌دهد.

بازده سرمایشی یک چیلر به عنوان ضریب کارآیی (Coefficient Of Performance) COP، یا نسبت بازده انرژی EER (Energy Efficiency Ratio) برابر ظرفیت برودتی در بار کامل (در واحد وات) تقسیم بر توان ورودی الکتریکی (در وات) بیان می‌گردد.

  • تنها به یک یونیت خارجی نیاز دارد.
  • پاسخگویی آن به‌شدت سریع اتفاق می‌افتد. زمانی که شما آن را روشن می‌کنید زمان بسیار کمی تا سرمایش یا گرمایش محیط شما می‌گذرد.
  • این سیستم دارای یکپارچگی وسیع و بسیار گسترده است.
  • عملکرد کم‌صدا و بی‌صدا دارد و باعث آزار و اذیت شما نخواهد شد.

مزایای سیستم VRV

این سیستم نسبت به کولرهای گازی و اسپلیت‌ها دارای مزایای بسیاری است. در ادامه به معرفی این مزایا می‌پردازیم.

  • صرفه‌جویی در مصرف آب و بهینه ساختن هزینه‌ها
  • امکان نصب یونیت خارجی در هر قسمت از محیط اعم از پشت‌بام، حیاط و …
  • در میزان کنترل ظرفیت سیستم بسیار انعطاف‌پذیر است.
  • به‌صورت تفکیک شده هزینه برق مصرفی هر واحد را اعلام می‌کند.
  • حالت‌های مختلفی برای کارکرد دارد اعم از سرمایش یا گرمایش برای محیط
  • صدای دستگاه بسیار کم است.
  • یونیت‌های داخلی استفاده شده برای این سیستم بسیار متنوع هستند.
  • در صورت انتخاب حالت گرمایش دستگاه خاموش نمی‌شود

بنابراین تفاوت سیستم vrf با vrv چندان زیاد و قابل‌توجه نیست.

کارکرد سیستم VRV

سیستم VRF چگونه کار می‌کند؟

این سیستم برای فعالیت نیاز به اجازه از سمت یک کاربر در داخل دارد. این کاربر باید به سیستم ورودی‌هایی را بدهد. همچنین سیستم از سمت محیط اطراف خودش نیز نیاز به ورودی دارد. زمانی که این داده‌ها به سیستم وارد می‌شود، سیستم باتوجه‌به آن‌ها بهترین راه را برای خنک‌کردن یا گرمایش محیط و استفاده بهتر و کمتر از انرژی به کار می‌گیرد.

سیستم VRF یکی از بهترین سیستم‌های تهویه مطبوع است که توانایی این مسئله که خودش را با شرایط خارجی هماهنگ کند را داراست؛ بنابراین تفاوت سیستم VRFبا VRV خیلی ناچیز و کم است.

در ابتدا این سیستم نیاز دارد تا یک کاربر از داخل با استفاده از کنترلر اقدام به روشن‌کردن آن از طریق یونیت‌های داخلی نماید؛ در این زمان یونیت خارجی باخبر می‌شود و اقدام به روشنایی یونیت‌های داخلی می‌کند. در همین موقع یونیت خارجی شرایط موردنیاز برای یونیت داخلی اعم از دمای موردنیاز و دمای محیط که باید در آن تنظیم شود را می‌سنجد و باتوجه‌به آن‌ها و نیاز یونیت‌های موجود در داخل کمپرسور در سطح دقیق آن قرار می‌گیرد و تا زمانی که یونیت داخلی روشن است؛ این عمل به‌صورت بدون توقف انجام می‌شود.

سیستم VRV چگونه کار می‌کند؟

نحوه عملکرد این سیستم نیز کاملاً به شکل سیستم قبلی است. سیستم vrv نیز مانند سیستم قبلی با استفاده از یونیت داخلی روشن می‌شود و با استفاده از یونیت خارجی و حس‌گرهای موجود بر روی آن و مطابق با نیاز محیط عمل می‌کند. هر دمایی که توسط کاربر به یونیت داخلی داده شود؛ یونیت خارجی موظف است دمای محیط را به همان میزان برساند و در همان حد نگه دارد. زمانی که دمای محیط به دمای موردنیاز برای کاربر می‌رسد PCB فرمان را برای ثابت نگه‌داشتن دما از طریق تزریق مبرد فقط به‌اندازه نیاز را صادر می‌کند.

تفاوت سیستم vrf با vrv در چیست؟

در بیشتر سیستم‌های VRF، زمانی که سیستم در حالت Heat Recovery شروع به کار می‌کند؛ وقتی یک یا تعدادی از یونیت‌های داخلی از حالت سرما به گرما دستور تغییر حالت دریافت کنند، همه یونیت‌هایی که به‌صورت گرمایش در حال کار هستند به‌صورت کامل خاموش می‌شود سپس این یونیت‌ها که در داخل نصب هستند از طریق Hot Start دوباره شروع به کار در حالت گرمایش می‌کنند.

زمانی که این سیستم در حالت گرمایش قرار می‌گیرد، فن‌های یونیت‌های موجود در داخل یعنی همان یونیت‌های داخلی که در حالت گرمایش مشغول به کار بودند و همین‌طور یونیت‌هایی که از حالت سرما به گرما تغییر حالت داده‌اند خاموش می‌ماند و فقط فن آن دسته از یونیت‌ها که از اول در حالت سرمایش و به‌صورت سرمایشی در حال کارکردن بوده‌اند روشن است.

پس از گذشت حدود ۱۰ دقیقه فن سایر یونیت‌هایی که در داخل نصب هستند به کمک یونیت خارجی روشن می‌شود و روند کامل تغییر شکل و حالت از گرمایشی به سرمایشی کامل می‌شود.

اما در سیستم VRV، به دلیل Branch Selector جدید، مراحل خاموش شدن و مشکلات زمان فقط در مورد یونیت‌هایی اتفاق می‌افتد که قرار است از حالت سرمایش به گرمایش تغییر حالت داشته باشند و کل سیستم خاموش نمی‌شود و بقیه یونیت‌ها در حین این زمان، به کار خود ادامه می‌دهند، ضمناً کل این فرایند در حدود ۶ دقیقه به طول می‌انجامد که این زمان از زمانی که در یونیت vrf  اتفاق می‌افتاد بسیار کمتر است.

همچنین در این حالت، صدایی که از یونیت‌ها هنگام روشن و خاموش شدن تولیدی می‌شود بسیار کم‌تر از حالت قبل است.

تفاوت اسپلیت با سیستم‌های vrf و vrv

VRF مخفف جمله Variable Refrigerant Flow و به معنی سیستم کنترل جریان مبرد است. در حقیقت این سیستم بر اساس تکنولوژی اینورتر طراحی و تولید شده است. سیستم مربوطه میزان مایع مبردی که باید به محیطی که یونیت داخلی در آن قرار دارد فرستاده شود را کنترل می‌کند که این کار توسط شیر Pulse Modulating Valve به‌صورت کاملاً عملیاتی انجام می‌شود.

واژه VRV هم (Variable Refrigerant Volume) به معنای کنترل تغییرات و نوسانات میزان مایع موجود درون مبرد بر اساس باری است که سیستم به آن نیاز دارد. این مسئله به این معنا است که میزان مایع مبرد باتوجه‌به نیازهای سرمایشی و گرمایشی فضاها و محیط به‌صورت کاملاً هوشمند و جدا تغییر می‌کند. درحالی‌که در کولرهای گازی‌هایی که امروزه استفاده می‌شوند و یا سیستم‌های اسپلیت یونیت عادی تبخیر گاز و در نتیجه تولید برودت و سرما در کندانسور دستگاه انجام می‌شود.

این مسئله امکان کنترل تبخیر مایع مبرد به‌صورت جدا در فضاهای مختلف و محیط‌های موردنظر وجود ندارد. علاوه بر این در سیستم VRV مقدار تفاوت درجه حرارت بین یونیت‌های نصب شده در داخل و یونیتی که در خارج از فضا نصب شده است به کم‌ترین میزان خود می‌رسد و ضریب عملکرد این سیستم (COP) به بالاترین میزان خود خواهد رسید.

سخن آخر

همان‌طور که گفته شد این دو سیستم در عمل تفاوت چندانی ندارند و هر دو از دسته سیستم‌هایی هستند که یک سیستم تهویه مطبوع یا HVAC محسوب می‌شوند. همچنین این سیستم‌ها با استفاده از کمپرسور اینورتر کار می‌کنند. تفاوت سیستم vrf با vrv بسیار ناچیز و جزئی است.

این دو سیستم بیشتر مخصوص ساختمان‌های بزرگ و یا پاساژها و ساختمان‌های اداری است که در آن به چندین یونیت برای سرمایش و گرمایش نیاز دارید اما نمی‌خواهید نمای ساختمان شما دستخوش تغییر شود به همین سبب استفاده از یک یونیت در خارج ساختمان و قراردادن چندین یونیت در داخل برای استفاده و جابه‌جایی سرما و گرما بسیار مناسب‌تر است.

با اینکه این سیستم‌ها از نظر قیمت گران‌تر از سایر محصولات گرمایشی و سرمایشی هستند اما باید به این نکته نیز توجه داشت که این سیستم‌ها نیاز به بازدیدهای دوره‌ای و کنترل گاز مبرد و … ندارند.

۴/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 × دو =