نکات مهم در نگهداری سیستم تهویه مطبوع

نکات مهم در نگهداری سیستم تهویه مطبوع

اکثر صاحبان خودرو می‌دانند که تعمیر و نگهداری منظم در مواردی مانند تعویض روغن به موقع، جابه‌جای لاستیک‌ها و تعویض فیلتر به حفظ شرایط استاندارد خودرو و طی کردن مسیر طولانی‌تر به آنها کمک می کند. درواقع با بررسی به موقع و هزینه کم، عمر وسیله نقلیه افزایش خواهد یافت.

در مورد دستگاه‌های صنعت تهویه مطبوع (داکت اسپلیت، مینی چیلر، فن کویل، کولر گازی و …) نیز دقیقا همین شرایط برقرار است و با بررسی‌های منظم و سرویس به موقع، سیستم عملکرد و کارایی بالاتری را برای آسایش شما فراهم خواهد آورد.

در بیشتر موارد، سیستم تهویه مطبوع در واقع سیستمی است که شامل یک یونیت داخلی و یک یونیت خارجی است که توسط لوله‌های مسی و سیم‌کشی الکتریکی به هم متصل شده‌اند.

بسته به نوع تجهیزات و دستگاه نصب شده، سیستم می‌تواند خانه شما را گرم و سرد می کند. نگه داشتن تمام قسمت‌های سیستم در شرایط عملیاتی خوب می تواند برای راحتی شما، کارایی سیستم و البته کمک به کنترل قبوض آب و برق بسیار مهم باشد!

  • یونیت خارجی (Outdoor unit): بخش بیرونی شامل کندانسور و کویل‌های آن، کمپرسور، فن، موتور و کنترل‌های الکترونیکی است.
  • یونیت داخلی (Indoor unit): واحد داخلی نیز دارای قطعات اصلی شامل کویل اواپراتور، فن دمنده، موتور فن و فیلتر هوا است.

اساس کار سیستم تهویه به این صورت است که با کمک کمپرسور در یونیت خارجی، یک مبرد بین یونیت‌های خارجی و داخلی از طریق خطوط مبرد در گرش است. هوای گرم که در اتاق جریان دارد از طریق کویل اواپراتور خنک سازی و از طریق کویل کندانسور که در یونیت خارجی قرار دارد از سیستم خارج می‌شود. هوای خنک ایجاد شده از طریق کانال‌ها یا داکت به اتاق و بخش مدنظر هدایت می‌شود.

دیاگرام کارکرد سیستم تهویه مطبوع

معمولا در طول کارکرد یک سیستم تهویه مطبوع، گرد و غبار، کثیفی و رطوبت روی اجزای داخلی جمع می‌شود. اگر در زمان درست به این موارد رسیدگی نشود، می‌تواند اجزای داخلی مانند کویل اواپراتور و کویل کندانسور دستگاه را با چالش روبه‌رو کند و با گذشت زمان، منجر به از دست دادن کارایی یا بدتر از آن، عمر کوتاه‌تر دستگاه شوند.

بنابراین نگهداری و تنظیم منظم دستگاه تهویه مطبوع می‌تواند بسیاری از مشکلات ناشی از تجمع کثیفی و آلودگی و خرابی دستگاه را کاهش دهد. همچنین ممکن است بازرسی‌های شکل گرفته در طول سال و توسط یک تکنیسین فنی، باعث شود تا اقدامات پیشگیرانه‌ای برای جلوگیری از خرابی زودرس یا آسیب بیشتر به دستگاه انجام گیرد.

» تمیز کردن دستگاه تهویه مطبوع

یک راه ساده برای صرفه جویی در هزینه و افزایش عمر سیستم تهویه مطبوع، این است که مطمئن شوید یونیت بیرونی (Outdoor unit) تمیز و بدون آلودگی است.

در طول کارکرد این بخش، یک فن هوا را از طریق کویل کندانسور به داخل دستگاه می‌کشد. بنابراین گرد و غبار و کثیفی موجود در هوا، زباله‌، شاخ و برگ درختان در اطراف آن ممکن است به داخل کویل وارد شوند و جریان هوا را مسدود کنند که این مورد با عملکرد دستگاه به طور مستقیم در ارتباط است.

پس برای شروع کار و تمیز کردن یونیت خارجی می‌توانید زباله‌ها یا شاخ و برگ اطراف دستگاه را به صورت فیزیکی حذف کنید.

سپس باید به سراغ کویل برویم و گرد و غبار روی آن را تمیز کنیم. ابتدا باید وضعیت برق دستگاه به صورت کامل قطع باشد. یعنی صرفا خاموش بودن آن از طریق ریموت کنترل ملاک نیست و باید از طریق فیوز مربوط به دستگاه، برق قطع باشد.

با استفاده از یک جارو برقی مکنده و برس نرم، شروع به تمیز کردن فین‌‌ کویل (Coil fins) کندانسور کنید.

تمیز کردن یونیت خارجی
جاروبرقی و برس سر خود

باید اشاره کنیم که این مورد کمی دارای حساسیت و نیاز به دقت است. اکثر کویل‌ها از لوله‌های مبرد و پره‌های فلزی نازک تشکیل شده‌اند که به راحتی خم می‌شوند. بنابراین خم‌شدن و تغییر شکل آنها می‌تواند جریان هوا را محدود کرده و بر عملکرد دستگاه تأثیر بگذارد. پس اگر فکر می‌کنید نیاز به یک فرد متخصص در این زمینه است از انجام این بخش خوداری کنید.

تمیز کردن کویل

تمیز کردن کویل اواپراتور(یونیت داخلی): کویل اواپراتور نیز برای عملکردی مناسب، نیاز به ‏جریان هوا دارد. اما چون دسترسی به آن معمولاً مشکل است، توصیه می‌کنیم تمیز کردن کویل‌های ‏اواپراتور را به متخصص بسپارید.‏

» تعویض به موقع فیلتر هوا

یکی از ساده‌ترین کارهای تعمیر و نگهداری دستگاه تهویه مطبوع که می‌توانید خودتان انجام دهید، تمیز کردن یا تعویض فیلتر هوای سیستم است.

فیلترها با حذف ذرات معلق در هوا و آلاینده‌ها از خانه شما به کیفیت هوای داخل خانه کمک کنند. آنها همچنین می‌توانند با کاهش تجمع گرد و غبار، کثیفی و سایر ذرات در اجزای داخلی مانند موتور دمنده، به عملکرد بهتر سیستم کمک کنند.

معمولا فیلتر هوا در سیستم‌های تهویه مطبوع در داخل یا نزدیک یونیت داخلی قرار می‌گیرد. هرگونه فیلتر و با هر تکنولوژی و جنسی که مورد استفاده قرار می‌گیرد، باید در یک بازه زمانی، تمیز یا تعویض شود.

تعداد دفعات تعویض فیلتر هوا به عوامل مختلفی بستگی دارد:

  • کیفیت و نوع فیلتر
  • مسائل زیست محیطی مانند حیوانات خانگی و دود ناشی از شومینه، تنباکو
  • اگر شما یا اعضای خانواده از آلرژی یا آسم رنج می‌برید
  • تعداد بار استفاده از سیستم به دلیل تنظیمات ترموستات/ترجیحات
  • استفاده از فن ثابت برای گردش هوا

در استفاده از فن ثابت برای گردش هوا که اغلب صورت می‌گیرد، باید فیلتر خود را حداقل هر ۲ تا ۳ ماه یکبار بررسی کنید. اگر آلودگی وجود دارد، آنرا شستشو و تمیز کنید و اگر دچار پارگی یا تغییر شکل شده است باید اقدام به تعویض فیلتر هوا کنید.

تمیز کردن فیلتر تهویه مطبوع

همینطور که اشاره کردیم اهیمت دادن به سرویس و نگهداری دستگاه تهویه مطبوع می‌تواند باعث افزایش عملکرد و عمر آن شود. برخی از اقدامات به صورت برنامه ریزی شده و طبق یک بازه خاص باید انجام شود و برخی از موارد با مشاهده فیزیکی قابل تشخیص است و اقدام مربوطه می‌تواند توسط خودتان انجام شود. مانند تجمع شاخه و برگ در اطراف دستگاه.

اما برخی از دیگر موارد مهم در رابطه با نگهداری از سیستم ممکن است به سادگی قابل مشاهده و تشخیص نباشد، یا اینکه از عهده یک فرد غیرمتخصص بر نیاید. این موارد عبارتند از:

  • سیستم به اندازه کافی خنک نمی‌شود یا اصلا کار نمی‌کند.
  • سیستم به طور مداوم و بدون توقف برای مدت زمان طولانی کار می‌کند.
  • سیستم اغلب روشن و خاموش می‌شود.
  • لوله مسی مبرد یا کویل در فضای باز که علائم یخ زدگی یا یخ زدگی کامل را نشان می‌دهد.

بنابراین اگر موارد بالا در رابطه با کارکرد دستگاه تهویه مطبوع رخ داده است، بهتر این خواهد بود که با یک فرد متخصص در این زمینه مشورت کنید.

۴/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

14 − نه =