گاز کولر گازی چیست؟ (مبرد کولر گازی)


کولر گازی یک نوع سیستم سرمایشی است. بعضی از کولرهای گازی دارای دو حالت کنترل رطوبت و نیز ضدعفونی هستند. این دستگاه در فصول گرم سال توانایی خنک‌کردن و در فصول سرد توان گرما بخشیدن به منزل و محیط کاری شما را دارد. اگر از جمله افرادی هستید که هوای گرم شما را آزار می‌دهد بهتر است از کولر گازی استفاده کنید.

این دستگاه از یک بخارکننده که وظیفه گرفتن گرما و تبدیل آن به هوای خنک را دارد تشکیل شده است. در کولرگازی از فرایند تبدیل گاز به مایع با کمک افزایش فشار و در نتیجه باعث تولید سرما می‌شود که این سرما در اثر تبدیل مایع به گاز ایجاد می‌شود. عدم دسترسی به گاز کولر سیستم سرمایشی دستگاه شما را با مشکلات فراوانی روبه‌رو خواهد کرد؛ پس همواره باید به فکر گاز کولر گازی خود باشید. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا با انواع گاز کولر گازی و علائم نداشتن شارژ آن آشنا شوید.

انواع گاز کولر گازی

گازی که در کولرهای گازی استفاده می‌شود تأمین‌کننده سرمایی است که در طی فرایند تبدیل‌شدن به مایع این اتفاق می‌افتد. برای این فرایند گازهای مختلفی در کولرگازی استفاده می‌شود که در ادامه با تعدادی از آن‌ها آشنا خواهیم شد.

  • فریون:ماده‌ای شیمیایی و خنک کننده است؛ این ماده در حالت عادی به شکل گاز است. فریون در بخش کمپرسور کولرگازی فشرده می‌شود و به حالت مایع درمی‌آید؛ این فرایند باعث خنک شدن هوا می‌شود. این گاز از جمله گازهای سنگین تر از هوا محسوب شده و به همین دلیل باعث ایجاد سرما می‌شود.
  • گازهای مبرد: این گازها انواع مختلفی دارند. موضوع قابل‌توجه در مورد این گازها نحوه نام‌گذاری آن‌ها است؛ به این صورت که اول اسم هر یک از این گازها بر اساس یک قرارداد بین‌المللی حرف R قرار می‌گیرد و در کنار اعداد و ارقام دیگر هم گذاشته می‌شود. حال سؤال این است که این اعداد و ارقام نشانگر چیست؟ باید گفت که این اعداد هریک به طور اختصاصی نشان‌دهنده ترکیب شیمیایی گازها است.

گاز کولر گازی

انواع گازهای مبرد

  1. R12: تولید این گاز در سال ۱۹۹۴ به سبب خطراتی که برای محیط‌زیست داشت، توقف یافت.
  2. R22 و R410: در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.
  3. R32: به سبب تصویب قانونی که به موجب آن قرار شد که گاز R410 نیز از رده‌ خارج شود، این گاز به‌عنوان گزینه مناسبی برای جایگزینی آن در نظر گرفته شد.
  4. R507: این گاز نسبت به دیگر گازها کمتر شناخته شده و فقط توسط برخی کارخانه‌ها عرضه شده است. این گاز کاربرد کمتری دارد و دارای روغن مخصوصی برای استفاده است.

 

معروف‌ترین گازهای مبرد

از بین تمامی گازهای مبرد دو نوع آن‌ها میان مردم معروف‌تر و محبوب‌تر هستند که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم:

  • گاز مبرد R22

این گاز در چند سال اخیر از محبوب‌ترین گازها برای شارژ کولرگازی خود بوده است به‌طوری‌که می‌توان گفت که تبدیل به اولین انتخاب دارندگان کولرگازی شده است. این گاز از کلر، هیدروژن، کربن و فلوئور تشکیل شده است و از گازهای غیر قابل انفجار است.

از معایب این گاز همین بس که باعث آزاد شدن گاز O3 در جو می‌شود و به‌خاطر این موضوع استفاده از این گاز در کشورهای آمریکایی و همچنین اروپایی ممنوع شده است. آزاد شدن گاز O3  موجب تخریب لایه اوزون می‌شود که در نهایت به بحث گرم‌شدن زمین، آب شدن یخ‌های قطبی و آسیب به محیط‌زیست کره زمین می‌رسیم.

  • گاز مبرد R410

این گاز از جمله گازهای ترکیبی است؛ از ترکیب دو گاز R32  و R125 به‌صورت کاملاً نصف، نصف تشکیل شده است. مزیت این گاز نسبت به دیگر گازها این است که R410 دارای فشار بیشتری است. این گاز نسبت به رقیب قدیمی خود یعنی R22 به تعداد شارژ کمتری نیاز دارد و همین امر موجب پیشی گرفتن این گاز در میدان رقابت با گازهای دیگر می‌شود.

استفاده از R410 موجب بالارفتن طول عمر کولرگازی و تمامی قطعات دستگاه شما می‌شود؛ بنابراین دستگاهی که از این گاز استفاده می‌کند هم طول عمر مفید بیشتری خواهد داشت و هم مصرف برق کمتری دارد. اینکه برخی کالاها قیمت کمتر و ارزان‌تری دارند به دلیل استفاده از گازهای مخرب برای محیط‌زیست و گازهایی با مصرف برق بالا هستند که باعث می‌شوند کولرگازی شما به مشکل بخورد. به همین علت کولرگازی شما به‌سرعت گاز خالی می‌کند و نیاز به شارژ مجدد در فواصل کوتاه زمانی را خواهد داشت.

» ویژگی‌هایR410:

  1. این گاز سم بسیار کمی دارد و به لایه اوزون آسیب وارد نمی‌کند.
  2. محلول در آب است.
  3. دو مبرد در خود جای‌داده است.
  4. غیر قابل اشتعال است و آتش نمی‌گیرد.

کدام گاز برای کولر گازی خوب است

شما مناسب‌تر است؟

اگر نمی‌دانید کدام گاز برای کولر شما مناسب‌تر است، فقط باید برچسب یا صفحه کمپرسور یا اواپراتور را چک کنید تا متوجه شوید کولر گازی شما با کدام یک از مبردها و گازها همخوانی دارد.

برای شارژ کولر گازی خود حتما باید به این برچسب یا صفحه مراجعه کنید؛ زیرا مبردها تعویض نمی‌شوند و در صورت استفاده از مبرد دیگر به سیستم کولر شما آسیبی جدی وارد خواهد شد.

» علائم کمبود گاز کولرگازی ⚠️

  • کولر باد خنک نمی‌زند و فقط باد گرم از آن خارج می‌شود.
  • مصرف برق به‌شدت بالا رفته است: به‌خاطر نیاز به شارژ و مشکل نشتی در کولر گازی، کولر شما بیشتر از برق استفاده می‌کند تا بتواند فضا را خنک نگه دارد بنابراین قبض برق بالا و بالاتر می‌رود.
  • صداهای عجیب: از داخل کولرگازی صداهای عجیب شنیده می‌شود.
  • صدای کولر افزایش پیدا می‌کند .
  • سنسورها از کار می‌افتد.
  • اتصالات و قطعات مربوط به کولر ازکارافتاده است.
  • لوله‌های ورودی یخ می‌زند.
  • به بدنه کولرگازی ضربه وارد شده است: هر ضربه به بدنه کولر می‌تواند موجب شل شدن قطعات کولر یا افتادن قطعات آن شود .
  • قدیمی بودن کولرگازی: زمانی که به طور مداوم و طولانی از کولر استفاده می‌کنید، باعث ازدست‌رفتن مقدار زیادی گاز از کولر می‌شوید.
  • خروج بوی بد از کولر: گاز مبرد استفاده شده در کولر دارای بوی مخصوصی است که در صورت نشتی گاز شما بوی نامطبوعی را حس خواهید کرد.
شارژ گاز کولر گازی
یک متخصص در حال شارژ گاز کولر گازی

» شارژ کردن گاز کولر گازی

شارژ کردن گاز کولرگازی کار راحتی است و شما به‌شخصه می‌توانید به‌آسانی این کار را انجام دهید. این تعویض گاز نکاتی دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم .

  • گاز مخصوص: باید از گازی که قبلاً در کولرگازی خود استفاده کرده‌اید و مناسب آن است استفاده کنید. استفاده از گازهای متفرقه باعث ازبین‌رفتن دستگاه و خرابی آن خواهد شد.
  • نشتی کولر: از اینکه محفظه کولرتان نشتی ندارد اطمینان حاصل کنید؛ اگرچند بار کولر را شارژ کردید اما هنوز هم علائم کمبود دارد، نشان از نشتی می‌دهد.
  • اندازه شارژ محفظه کولر: محفظه گاز کولر را بیش از حد پر نکنید؛ حداقل ۱۵ درصد از فضای محفظه باید خالی باقی بماند.
  • به کولر رسیدگی کنید: به کولر خود رسیدگی کنید اگر به آن رسیدگی نکنید فشار زیادی به کولر وارد می‌شود و نیاز به مصرف گاز بیشتری برای خنک‌کردن نیاز خواهد داشت.

⚠️ بهتر است که خودتان اقدام به شارژ گاز کولرگازی خود نکنید؛ زیرا این کار خطرات زیادی را نیز برای شما در پی خواهد داشت و می‌تواند موجب انفجار کولر گازی شود و خطرات جدی برای شما ایجاد کند.

انواع روش شارژ گاز کولرگازی

  • شارژ گاز با ترازو یا همان وزنی

در این نوع شارژ میزان گازی که باید در محفظه کولرگازی قرار بگیرید به‌وسیله ترازو اندازه‌گیری می‌شود و شارژ انجام می‌شود.

  • شارژ گاز آمپری

میزان شارژ کولرگازی بر اساس مقداری که توسط آمپر متر مشخص می‌شود، تعیین می‌شود. این کار توسط افراد کارشناس انجام می‌شود و آن‌ها می‌دانند که باتوجه‌به عدد روی آمپرمتر کولرگازی شما به چه میزان گاز برای شارژ نیاز دارد.

  • شارژ کردن گاز کولرگازی به‌وسیله جدول دمایی

در این روش کارشناس برای شارژ گاز، دمای هوای اطراف پنل خارجی و دمای اطراف پنل داخلی را به دست می‌آورد و با استفاده از جدولی که توسط تولیدکنندگان کولر گازی از قبل تهیه شده میزان شارژ لازم را برای دو دما به دست می‌آورد. سپس با اتصال گیج مانوفیلد که برای سنجش فشار به کار می‌رود، شارژ گاز کولر گازی تا رسیدن به میزان فشار مورد نیاز انجام می‌شود.

چه زمانی گاز کولر گازی نیاز به شارژ مجدد ندارد؟

در سه حالت این مسئله پیش می‌آید که کولر گازی شما نیازی به شارژ مجدد نداشته باشد:

  1. وقتی که کولر گازی به تازگی نصب شده است گاز کولر شما نیازی به شارژ ندارد.
  2. کولر به شارژ تکمیلی دسترسی داشته باشد.
  3. سیستم کولر گازی شما به طور کامل شارژ نداشته باشد.

کلام آخر

اکنون ما شما را با انواع گاز کولر گازی آشنا کردیم؛ اما برای انتخاب آن‌ها برخی از مسائل وجود دارد که باید به آن‌ها بپردازیم. در ادامه به این مسائل اشاره خواهیم کرد تا در صورت تمایل به خرید گاز کولر گازی انتخاب شایسته و مناسبی داشته باشید.

برای خرید گاز مناسب کولر خود حتماً برچسب یا صفحه کمپرسور کولر خود را نگاه کنید تا متناسب با دستگاهتان گاز تهیه کنید؛ در غیر این صورت کولر شما آسیب می‌بیند و طول عمر آن به‌شدت کاهش پیدا می‌کند. تهیه گاز مناسب برای کولر گازی‌تان را جدی بگیرید. برای شارژ دستگاه خود حتماً از تکنسین‌های کاربلد و باتجربه کمک بگیرید تا دچار حادثه و خسارت‌های جبران‌ناپذیر نشوید.

۲.۵/۵ - (۲ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 × 3 =