پرتاب باد کولر گازی و داکت اسپلیت

پرتاب باد کولر گازی

در هنگام خرید دستگاه تهویه مطبوع (HVAC) یکی از موارد قابل توجه در انتخاب مدل دستگاه میزان پرتاب باد کولر گازی و داکت اسپلیت است. معمولا این موضوع در دفترچه راهنمای محصولات دستگاه و با نماد cfm ذکر می‌شود.

البته باید اشاره کرد که هنگام عبور هوا از ورودی، افت فشار رخ می دهد و همچنین صرفا بالا بودن عدد cubic feet per minute (CFM) به معنای تضمین پرتاب باد کولر نیست.

بنابراین اگر مدتی پس از خرید دستگاه احساس می کنید خبری از پرتاب باد کولر گازی وجود ندارد و مانند گذشته وزش آن را احساس نمی کنید، ممکن است مشکلی در عملکرد دستگاه به وجود آمده باشد. موارد مرتبط با این موضوع را قبلا در مقاله تنظیم دستگاه تهویه مطبوع بیان کرده ایم. اکنون به سراغ دیگر بخش اساسی یعنی مشکل پرتاب باد کولر به دلیل خرابی فن دستگاه خواهیم رفت.

در یک روز گرم تابستانی بعد از اینکه کولر اسپلیت خود را روشن می ‏کنید به جای وزش باد خنک، متوجه شوید خبری از خنک سازی نیست ‏و فن دستگاه قادر به انجام ماموریت خودش نیست!‏ بنابراین باید برخی موارد را بررسی کنید تا متوجه مشکل عدم پرتاب ‏باد کولر اسپلیت خود شوید. برخی از موارد را خودتان می‌توانید پیش ‏ببرید و برخی را بهتر است از یک متخصص فنی کمک بگیرید.

مشکل پرتاب باد

مشکل پرتاب باد کولر گازی و داکت اسپلیت

ابتدا باید بدانید چه بخش های را بررسی کنید. امروزه اکثر کولر اسپلیت ها دارای ۲ بخش هستند. یونیت داخلی (بخش دمنده ‏هوا که در فضای داخل منزل و محل کار نصب می شود تا از طریق فن و کویل اواپراتور هوا را سرد کند) و یونیت خارجی ( ‏بخشی که در فضای بیرون نصب شده و با کمک فن کندانسور گرمای هوا را کاهش می‌دهد)‏.

اگر هر یک از این فن ها دارای کارکرد غیرعادی و متوقف شدند یا صدای جدید و غیرعادی تولید می کنند، باید برای بررسی ‏و سرویس دستگاه سریعتر اقدام شود. چرا که ممکن است خرابی در این بخش علاوه بر آزار روحی و روانی شما باعث آسیب ‏دیدن سایر قطعات و در نهایت هزینه های اضافی را شامل حال تان کند.

دلایل کار نکردن فن کولر گازی و داکت اسپلیت

اکنون به بررسی برخی عوامل خواهیم پرداخت که باعث عدم کارکرد فن سیستم تهویه مطبوع HVAC خواهد شد.

  • بررسی تنظیمات ترموستات

با بررسی ترموستات سیستم شروع کنید. اگر دستگاه کولر اسپلیت روشن ‏باشد، اما به جای سرمایش (‏cool‏)، روی حالت گرمایش (‏heat‏) تنظیم ‏شده است، احتمالاً پرتاب باد خنکی هم در کار نخواهد بود!

بنابراین تنظیمات ترموستات را به حالت خنک کننده یا خودکار ‏برگردانید و بررسی کنید که دمای خنک کننده مناسب انتخاب شده باشد.

  • برق دستگاه قطع است

بله به همین سادگی ممکن است مشکل عدم کارکرد دستگاه تهویه مطبوع شما به خاطر قطعی برق باشد. بنابراین ابتدا وضعیت برقراری جریان برق را برای طبقه و محل نصب دستگاه بررسی کنید. یونیت داخلی و یونیت خارجی هرکدام دارای جریان برقی مجزا هستند و باید به طور دقیق این وضعیت چک شود.

معمولا برق یونیت خارجی با یک فیوز در مسیر آن برقرار است که باید حالت روشن ON این فیوز را نیز بررسی کنید. اگر آشنایی کافی با نحوه بررسی را ندارید بهتر است از یک متخصص فنی کمک بگیرید و ریسک روبه رو شدن با برق گرفتگی را کنار بگذارید.

فیلتر آلوده کولر گازی

  • مسدود بودن فیلتر هوا

اگر به تصویر بالا دقت کنید و میزان آلودگی فیلتر هوا را تشخیص دهید، متوجه خواهید شد چرا خبری از پرتاب باد کولر اسپلیت نیست!

درواقع کار اصلی فیلتر هوا همین است، گرد و غبار، خاک و سایر آلاینده های موجود در هوا را به دام می اندازد تا هوای داخل و اجزای سیستم خنک کننده یونیت داخلی را تمیزتر نگه دارد.

اما اگر به طور مرتب تمیز یا تعویض نشود، فیلتر هوا مسدود خواهد شد و می‌تواند جریان هوا را تا حدی محدود کند که به نظر برسد فن داخلی هوا را به گردش در نمی‌آورد و پرتاب باد هم رخ نخواهد داد. حتی در موارد شدید، محدود شدن جریان هوا می تواند باعث خاموش شدن کل سیستم شود. بنابراین بررسی و تمیز کردن فیلتر یونیت داخلی را به صورت حداقل ماهانه مدنظر قرار دهید.

  • فن دستگاه معیوب شده است

یکی دیگر از دلایل عدم پرتاب باد کولر اسپلیت را باید در قطعه فن جستجو ‏کرد. اگر سیستم شما روشن می‌شود و حالت ترموستات نیز روی سرمایش ‏تنظیم شده است ممکن است نیاز شود کمی دقت بیشتری داشته باشید و ‏بررسی کنید که آیا صدای غیر عادی از سیستم به گوش میرسد یا خیر.

اگر صدای غیر عادی از یونیت خارجی می شنوید، ممکن است فن دستگاه ‏شکسته یا تعادل نداشته باشد. برای عیب یابی باید حتما کل سیستم ‏خاموش و حالت ترموستات خودکار نیز غیرفعال شده باشد. چراکه فعال شدن ‏سیستم حین بازرسی مساله بسیار خطرناکی خواهد بود.

کولر اسپلیت با فن معیوب

بعد از اطمینان نسبت به خاموش بودن سیستم به سراغ یونیت خارجی دستگاه ‏بروید. معمولا کویل کندانسور و فن در قسمت جلو دستگاه نصب می شود و از طریق محافظ فن یا ‏توری سیمی قابل مشاهده است. اگر تیغه فن شکسته، ترک خورده یا شل شده باشد به خاطر عدم تعادل ممکن است به سایر ‏اجزای یونیت خارجی ضربه زده و باعث ایجاد صدای ناهنجاری می شود.

اگر در بررسی اولیه متوجه شدید که فن دستگاه سالم و بدون شکستگی یا شل شدن است باید ‏وضعیت موتور فن نیز بررسی شود. اینکار ساده است، تیغه های فن اصلاً نمی چرخد. بنابراین احتمالاً فن کندانسور سوخته ‏است و باید تعویض شود.

فرآیند بررسی فن یا تعویض آن موردی تخصصی است و پیشنهاد ما تماس با یک فرد متخصص ‏است‏.

یخ زدگی روی کویل کندانسور

  • یخ زدگی کویل اواپراتور

عدم پرتاب باد کولر و کار نکردن فن کولر می تواند نشانه ای از یخ زدگی کویل اواپراتور باشد. کویل اواپراتور در داخل خانه و یونیت داخلی دستگاه قرار می گیرد و گرما و رطوبت موجود در فضای داخلی را خارج می کند.

اواپراتور می‌تواند در نتیجه خرابی فن دمنده داخلی، شارژ کم مبرد یا سایر نقص‌های سیستم یخ بزند. بنابراین با یخ زدگی کویل اواپراتور خبری از پرتاب باد و خنک سازی نیست و باید برای رفع آن اقدام شود.

  • خرابی کمپرسور

بسیاری از مواردی که قبلاً در مورد آنها صحبت شد می تواند در نهایت به کمپرسور آسیب برساند. کمپرسور کولر اسپلیت در داخل یونیت خارجی نصب شده است و وظیفه گردش مبرد را از طریق لوله و سیم پیچ های مسی سیستم بر عهده دارد.

اگر برق دستگاه برقرار است و ترموستات به درستی تنظیم شده است اما صدایی از دستگاه نمی آید، ممکن است مشکل از کمپرسور باشد که آسیب دیده است. تعویض کمپرسور یک عملیات بزرگ است که باید توسط تکنسین تهویه مطبوع انجام شود.

نتیجه گیری

همینطور که گفتیم در کنار قدرت پرتاب باد دستگاه که با cfm مشخص می شود باید به سایر دلایل و مشکلات نیز توجه داشت تا منشاء کاهش پرتاب باد کولر اسپلیت شما مشخص شود. همواره به نکات نهگداری و سرویس دستگاه خود توجه داشته باشید تا باعث جلوگیری از کاهش عملکرد و یا افزایش هزینه تعمیر دستگاه شود.

۴.۸/۵ - (۶ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

18 + 8 =